marți, 21 iunie 2016

Sa multumim domnului Primar pentru faptul ca a rezolvat problema apei potabile in comuna noastra!

În secolul 21, în 15 comune din judeţul Buzău, singura sursă de apă o reprezintă fântânile, iar în alte zece, deşi există instalaţii de captare şi de furnizare, localnicii au parte doar de apă menajeră. Şi asta din cauză că autorităţile locale consideră că este prea costisitor să doteze staţiile cu trepte de tratare în vederea potabilizării apei, şi atunci, consiliile locale au  luat hotărârea de a stabili că apa distribuită populaţiei nu este potabilă, s-a afişat la loc vizibil această informaţie şi s-a considerat că nu mai există responsabilităţi legate de acest aspect.
   Situaţia a ajuns şi în atenţia Prefecturii, iar astăzi va fi prezentată în şedinţa Colegiului Prefectural.
   Potrivit raportului trimis Instituţiei Prefectului de către Direcţia de Sănătate Publică, localităţile din judeţul Buzău aprovizionate doar cu apă de fântână sunt Amaru, Baltă Albă, Brăeşti, Buda, C.A.Rosetti, Costeşti, Florica, Largu, Mihăileşti, Odăile, Racoviţeni, Ruşeţu, Scutelnici, Ţinteşti şi Ziduri.
   Acelaşi document arată că apa din multe fântâni este toxică şi plină de bacterii periculoase.
   Spre exemplu, din numă­rul total de 1.870 fântâni pu­blice catagrafiate în judeţ, s-au analizat chimic şi microbiologic un număr de 304, din care 154 au fost necorespunzătoare (50,66 %), din cauza prezenţei nitraţilor peste limitele admise şi încărcăturii bacteriene mari: bacili coli, Escherichia coli.
   Analizele efectuate de reprezentanţi ai DSP arată însă că 98% din comune au apă cu concentraţii de nitraţi (NO3) peste limita maximă admisă de 50 mg/l, amoniu (NH4) peste 0,5 mg/l, nitriţi (NO2) peste 0,5 mg/l prevăzute de Legea 458/2002.
   De asemenea, s-a consta­tat că, şi în anul 2016, dezinfecţia apei de fântână precum şi igienizarea generală a fântânilor se fac ocazional, nerespectându-se prevederile legale în vigoare. „Riscul consumului apei din fântână cu concentraţie de nitraţi peste 50 mg./l la copiii din grupa de vârstă 0-3 ani este reprezentat de intoxicaţia acută cu nitriţi, iar la adulţii cu afecţiuni digestive poate să apară intoxicaţia cronică“, se precizează în informarea DSP către Prefectură.
   Îmbucurător este că în primele şase luni din anul 2016, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire, deşi datele specialiştilor în sănătate publică sunt îngrijorătoare.
„Este foarte important să se cunoască sursele cu apă potabilă şi cele cu apă nepotabilă. Riscul sanitar reprezentat de consumul apei cu nitraţi peste limitele maxime admise este apariţia de intoxicaţii acute grave la copiii din grupa de vârstă 0-3 ani şi afectarea stării de sănătate a populaţiei cu boli cronice, la care există riscul să apară «boala apei» manifestată prin greţuri, vărsă­turi, dureri de cap (cefalee), ameţeli, anemie. Acest risc a fost comunicat atât operatorilor de apă cât şi populaţiei din tot judeţul. DSP a trimis adrese oficiale primă­riilor, în care, pe lângă recomandările de urgenţă, s-a făcut şi recomandarea de construire, amenajare şi întreţinere corespunzătoare a fântânilor de pe domeniul public în ­ve­derea aprovizio­nării cu apă potabilă a populaţiei“, avertizează DSP Buzău.
Bacterii coliforme şi E.coli, în apa de la robinet
   Iar dacă apa din fântâni este otravă curată, cea din instalaţii de captare şi furnizare este cam la fel de periculoasă pentru consumul uman.
În judeţul Buzău, în anul 2016 au fost în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică şi au fost monitorizate un număr total de 137 instalaţii centrale, dintre care opt în mediul urban şi 119 în mediul rural. Din aceste instalaţii centrale s-au recoltat în total 1.475 probe de apă de la începutul anului, din care 326, reprezentând 22,1 %, au fost necorespunzătoare. Dintre acestea, la examenul chimic, din 828 probe au fost neco­res­punzătoare 265, ceea ce reprezintă 32%, la parametrii cloruri, fier, bor, amoniu, nitraţi , turbiditate. De asemenea, la examenul microbiologic, din totalul de 647 probe, 61 au fost necores­punzătoare 9,43 % la parametrii bacterii coliforme şi E.coli. „Procentul mare de neconformităţi nu este cauzat neapărat de modificarea calităţii apei, ci de creşterea numărului de parametri lucrat de Laboratorul DSP Buzău, datorită dotărilor şi metodelor de lucru superioare“, precizează DSP.
   În ceea ce priveşte municipiul Buzău, din cele patru staţii de apă s-au recoltat 34 de probe, toate fiind core­s­punzătoare, se precizează în raportul DSP, deşi numărul reclamaţiilor cu privire la calitatea apei este tot mai mare.
   La nivelul judeţului, din cele 133 instalaţii care distribuie în sistem centralizat apă populaţiei, în cadrul programului de monitorizare s-au recoltat 898 probe, din care au fost necorespun­zătoare 129, ceea ce reprezintă 14,37% (este admis 5% neconformităţi/an). Parametrii modificaţi au fost amoniu, bor, fier, nitraţi, turbiditate şi cloruri. „Neconformităţile s-au înregistrat la instalaţiile din judeţ unde structura geologică a zonei este cauza prezenţei în apă a unor elemente chimice în concentraţii care depăşesc foarte mult valorile admise, dotările staţiilor sunt deficitare, iar primăriile locale, în calitate de proprietari, au declarat că se află în imposibilitate financiară de achiziţie în anul 2016 a instalaţiilor necesare potabilizării apei“, se mai precizează în raportul DSP.
   Acesta este motivul pentru care, la această dată, pentru zece sisteme publice de alimentare cu apă a populaţiei, operatorii locali nu au depus documentaţia de solicitare a autorizaţiei sanitare de funcţionare. În aceste localităţi, consiliul local a luat hotărârea de a stabili că apa distribuită populaţiei nu este potabilă, a afişat la loc vizibil acest lucru şi a considerat că nu mai are responsabilităţi legate de acest aspect. ­Le­gislaţia prevede însă obligaţia administraţiei locale de a asigura accesul populaţiei din zonă la apă potabilă, şi în condiţii normale şi în caz de calamităţi naturale.
   În fapt însă, fiecare se ­des­curcă cum poate, după ce administraţiile locale  au cheltuit până acum zeci de milioane de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu